Brownie
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
1000 g czekolady gorzkiej [80% + cacao]
500 g niesolonego masła
300 g rapadury [paneli]
12 jajek M
5 g Fleur De Sel z espeletką [lub naturalnej]
metoda:
połącz czekoladę wraz z masłem na bain–marie [kąpiel wodna]
nie przegrzej czekolady, roztopiona powinna mieć temperaturę, którą wytrzyma Twój palec :)
w międzyczasie na wysokich obrotach połącz rapadurę wraz z jajkami, aż do osiągnięcia konsystencji kogla-mogla [tego z naszego przepisu na zimowy kogel-mogel :)]
następnie wsyp sól do jajek i stanowczym tempem wlej czekoladę do jaj, dokładnie łącząc trzepaczką obie masy
przełóż wszystko do przygotowanej foremki
stuknij foremką kilkukrotnie w stół i prosto do pieca [150°C] na kwadransik
otwórz piec na oścież i pozwól ostudzić się kolejny kwadrans
teraz na blat, do całkowitego ostygnięcia i na noc do lodówki
zjedz w temperaturze pokojowej [on] lub na zimno [ona] :)
bon appétit!
PS brownie piekliśmy w wyłożonej papierem foremce o śr. 24 cm,
polecamy podać z kwaśną śmietaną, sosem owocowym i kruszonką