To istnieje jakiś inny pieprz, niż czarny…?

Tak jak wspominaliśmy przy okazji kwiatu soli morskiej, tak i w przypadku pieprzu okazuje się, że istnieje potężny i przez wielu niezbadany świat (ktoś mógłby powiedzieć nawet „kosmos”) różnych rodzajów pieprzu.

Nie każdy pieprz jest jednak taki sam. Te, które znajdziesz u nas, to prawdziwy skarb dla koneserów – starannie wyselekcjonowane odmiany z najlepszych upraw świata. 

Znajdziesz u nas wszystko, czego możesz potrzebować w swojej kuchni. Od subtelnego i ziemistego białego pieprzu Muntok, przez aromatyczny Nosy Be, owocowy czerwony Kâmpôt i wyrazisty czarny Kâmpôt, aż po dzikie odmiany Voatsiperifery o głębokim, leśnym charakterze – każdy z nich to wyjątkowa podróż przez intensywność smaku.

Niektóre z nich pochodzą z Kambodży, inne z egzotycznych wybrzeży Madagaskaru. Jedne są tylko suszone na słońcu, a inne moczone, fermentowane i dopiero suszone. Wszystkie są jednak wyjątkowe i dla tych, którzy próbują ich po raz pierwszy — często zaskakujące.

W naszym sklepie podpowiadamy, do czego można ich użyć i do czego pasują najlepiej, ale — jak zawsze — zachęcamy też do własnych eksperymentów.